Spoelen reinigt champost: goed voor hergebruik!

20 juni 2019

Spoelen reinigt champost: goed voor hergebruik!

Hofmans is als partner van het Bio Treat Center (BTC) in Venlo al een tijd actief op zoek naar nieuwe manieren om champost te verwerken. De uitdaging is om de storende stoffen die in champost zitten te verwijderen, zodat champost goed hergebruikt kan worden.

De eerste praktijktest

Kort geleden is een eerste test uitgevoerd om deze ‘stoorstoffen’ te verwijderen. Daarbij werd de gescheiden champost gespoeld met water. In deze praktijktest is apparatuur gebruikt waarmee normaal gesproken bloembollen en aardappelen worden gewassen. Het bleek goed mogelijk om deze robuuste techniek te gebruiken om de champost te spoelen. Na het wassen en spoelen bleef een mooie vezelachtige biomassa over. Deze champost wordt nu be- en verwerkt tot een grondstof voor de productie van Crude Lignin Oil (CLO), wat wordt toegepast in de chemiesector.

Succesvol

Op basis van de analyseresultaten kunnen we gerust stellen dat het zoutgehalte en de hoeveelheid asresten in de champost succesvol verlaagd kunnen worden door middel van spoelen. Als we kijken naar het gehalte aan oplosbare zouten zoals K, Na en Cl is er een verlaging van wel 60% gemeten. Ook het asgehalte is aanzienlijk gedaald (ongeveer 40%). Een belangrijk deel van deze verlaging komt door de uitspoeling van zand. Dit fijne zand vonden we dan ook als bezinksel terug in het spoelwater.

Vervolgonderzoek

Deze succesvolle praktijktest maakt dat we nu onderzoeken welke vervolgstappen we kunnen zetten om champost te reinigen. Hierbij zullen we vooral kijken naar het reinigen van het spoelwater, zodat dit geschikt wordt voor hergebruik. Ook de afzet en het hergebruik van de afgescheiden stoffen (zand, zouten, enzovoorts) krijgt alle aandacht.

« Terug naar het nieuwsoverzicht Deel dit bericht: LinkedIn Google+ E-mail

« Nieuwer bericht

21 juni 2019

Traineeships at the Emons Group

21 juni 2019 - Finally, you (almost) have your HBO or WO degree! Don't you exactly know which direction you want to go? We offer traineeships for graduates looking for their true vocation in logistics. Lees meer »

Ouder bericht »

22 augustus 2018

Hofmans bij het Agrifestijn

22 augustus 2018 -       Aanstaande zondag 26 augustus is Hofmans aanwezig bij het Agrifestijn in Siebengewald! In het kader van deze open dag zetten verschillende agrarische bedrijven hun deuren open... Lees meer »