Minister Kamp opent Upcycling Gemert

13 september 2016

Minister Kamp opent Upcycling Gemert

Op maandag 12 september jl. heeft Minister Kamp van Economische Zaken Upcycling in Gemert officieel geopend. In samenwerking met Hofmans heeft de familie Van den Boomen een installatie ontwikkeld die biologisch afval van de champignonkweek omzet in compost, brandstof en duurzame warmte.

Unieke innovatie

Minister Kamp: “Upcycling loopt met deze wereldwijd unieke innovatie voorop in de energietransitie. De technologie past bij de ambitie van het kabinet om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en afvalstromen om te zetten in nieuwe grondstoffen en energie. Dat is niet alleen goed voor ons klimaat, maar levert ook inkomsten en banen op.”

Hofmans

De kweekresten van de champignons vormen natte biomassa; de champost. Hofmans zorgt voor een juiste routing van de biomassa. Als grootschalige speler is zij betrokken bij meerdere landendekkende biomassa-projecten. Inzet is de komende jaren biomassa op een juiste manier te behandelen waarbij recht word gedaan aan het streven naar een meer en meer circulaire economie.

Energie

Een duidelijk voorbeeld is Upcycling; de champost wordt verwerkt tot warmte en waardevolle mest- of brandstoffen. Upcycling voorziet de eigen champignonkwekerij vervolgens van warmte en heeft daarnaast ruimte voor het leveren van energie aan omliggende tuinders. Hiermee kan het verbruik van één miljoen kubieke meter aardgas jaarlijks worden vervangen. De verbrandingswaarde van het eindproduct in een bio- energiecentrale is daarnaast nog eens 3,5 miljoen kubieke meter aardgas waard. Het proces is niet alleen interessant voor het afval van champignons. Ook andere biomassastromen, zoals rioolslib en dierlijke mest kunnen hiervoor worden ingezet.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht Deel dit bericht: LinkedIn Google+ E-mail

« Nieuwer bericht

Ouder bericht »

Paul Looman nieuw directielid Emons Group

Paul Looman nieuw directielid Emons Group

13 januari 2016 - De directie van de Emons Group is per januari van dit jaar uitgebreid met Paul Looman, die de rol van Chief Commercial Officer vervult. Samen met Daan Emons (CEO) en Sylvester van de Logt (CFO) is... Lees meer »